SKUS A CHRUP
autor: Leila Ribaty
Typy skusu závisí převážně na genetice…podle toho pak rozlišujeme skus: nůžkový, klešťový, reverzibilní nůžkový = těsný předkus, předkus, nepravidený skus a podkus.
Nastaly i případy, že štěňátko odcházelo od chovatele např. s předkusem, ale po úplném přezubení, se může skus změnit na nůžkový nebo klešťový, není to však pravidlo. Je nutné si uvědomit, že štěně roste, do jisté míry nepravidelně a stejně tak rostou i čelisti. Nicméně je dobré už mít dopředu rozmyšleno, jestli chcete mít psa na chov nebo jen na mazlení! 🙂 Pokud chcete pejska do chovu, vybírejte tedy štěňátko se správným mléčným chrupem.
U brachycefalických plemen je předkus naprosto standardním skusem. Mezi brachycefalická plemena patří např: francouzský buldoček, shihtzu, booxer, anglický buldok a další
Link na prezentaci – zdroj: Pavel Proks
RTG a CT vyšetření dutiny nosní a paranazálních sinů. Pavel Proks
Ale opravdu velký pozor dávejte na vady skusu, které NEJSOU PRO LGR PŘÍPUSTNÉ – PODKUS, PŘEDKUS A NEPRAVIDELNÝ SKUS!
Do chovu se pouští lagottky se skusem nůžkovým, klešťovým a těsným reverzibilním nůžkovým.
PŘEZUBENÍ = laicky řečeno: mléčné (štěněcí, dočasné) zoubky se vymění za ty trvalé (dospělé) zuby. 🙂 Děje se od 4. do 7.měsíce. Pokud k tomu nedojde kompletně a např. zůstanou v chrupu mléčné špičáky duplicitně s těmi trvalými, je dobré zaskočit k veterináři, aby vše zkontroloval.
O zoubky je potřeba také pečovat – buď čištěním pomocí zubního kartáčku – existují speciální kartáčky pro psy, které si navlíknete třeba na prst, což Vám manipulaci ulehčí, nebo přidáváním hnědé řasy – KELPA do jídla. Nejlépe však obojím dohromady. Kelp/a je mimo jiné bohatým zdrojem vitamínů, minerálů – podporuje správný růst a vývoj nejen kostí, kvality srsti – a také jódu, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy.
Chrup = všechny zuby v tlamě a jejich názvy: incisivi (řezáky), canini (špičáky), premoláry (třenové zuby, tzv. P1, p2….), moláry (stoličky).
- u již přezubeného (tzn. trvalého) chrupu se zuby označují VELKÝM písmenem
- u mléčného chrupu se zuby označují malým písmenem
Díky zubům – velikosti a struktuře (tzn. míře opotřebování a povrchu skloviny) – se dá odhadnout stáří pejska.
Mléčný chrup:
ZUBNÍ VZOREC = DENTICE: 3 1 3 0 / 3 1 3 0 – polovina horní a polovina dolní čelisti; číslo tedy určuje, kolik kterých zubů je na té jedné polovině – v tomto případě: 3 řezáky (incisivi), 1 špičák (canini), 3 zuby třenové (premolares), 0 stoliček (molares) – prořezávají se až kolem 4 měsíce.
Vynásobeno 2 (horní a dolní CELÁ čslist) = 28 zubů
– 28 zubů
- malé, ostré zoubky
- označováno malými písmeny
- začají se prořezávat kolem 4. – 5.týdne
…………. PŘEZUBOVÁNÍ (KOLEM 4. – 7. MĚSÍCE VĚKU)
Toto je případ, kdy si canini (špičák) dává na čas (což je u nich typické) a mléčný zub stále přetrvává. Je možné, že ještě dovypadne sám později, ale není od věci navštívit veterináře, která tomu může napomoci.
Trvalý chrup:
ZUBNÍ VZOREC = DENTICE: 3 1 3 4 / 3 1 3 3 – polovina horní a polovina dolní čelisti; číslo tedy určuje, kolik kterých zubů je na té jedné polovině – v tomto případě: 3 řezáky (incisivi), 1 špičák (canini), 3 zuby třenové (premolares), 4 a 3 stoličky (molares).
– 42 zubů
Názvy zubů – používány viz níže:
- I (i) = INCISIVI = ŘEZÁKY (6+6)
- C (c) = CANINI = ŠPIČÁKY (2+2)
- P1 – P3 (p2 -p3) = PREMOLÁRY = TŘENOVÉ ZUBY (8+8)—-některá plemena mají toleranci k chybějícím P1
- M1 – M3 (m1 – m2) = MOLÁRY = STOLIČKY (4+6)—-některá plemena mají toleranci k chybějícím M3
U Lagotto romagnolo je standardem předepsán pouze skus. Plnochrupost není dle standardu podmínko, ale všichni chovatelé se snaží používat k chovu pouze plnochrupé jedince, protože u zubů se jedná o genetický základ.
******** SKUSY PŘÍPUSTNÉ V CHOVU ********
1) NŮŽKOVÝ
= to je takový, kdy do sebe premoláry zapadají (na sebe nasedají) a z profilu (díky řezákům) je vidět, jak horní čelist překrývá dolní čelist- tvar a princip nůžek
2) KLEŠŤOVÝ
= to je takový, kdy na sebe řezáky dosedají – tvar a princip kleští
3) REVERZIBILNÍ NŮŽKOVÝ = TĚSNÝ PŘEDKUS
= to je takový, kdy je celé dolní patro posunuté dopředu, před to horní. – obrácený nůžkový
- u lagottek je povolen pouze těsný předkus:
******** SKUSY NEPŘÍPUSTNÉ V CHOVU ********
1) PODKUS
= to je takový, kdy je dolní čelist velmi zřetelně zkrácená oproti horní (většinou je to následek křížení merle jedinců u jiných plemen, nebo také křížením psů s vadami skusu) – zkrácená dolní čelist
2) NEPRAVIDELNÝ SKUS
= to je takový, kde jsou všechny zuby úplně přeházené, jedny na sebe těsně nasedají, druhé naopak vůbec, některé se překrývají, jiné ne….Lagottku s tímto skusem si určitě nekupujte, pokud se chcete věnovat výstavám, nebo dokonce chovu...a já bych ji nechtěla ani na „doma“, protože se domnívám, že to s sebou může nést další zdravotní komplikace a rozhodně to ztěžuje čištění chrupu.
Péče o chrup
-
i psi chtějí mít krásný „úsměv“
-
eliminuje zápach z tlamy a tvorbu zubního plaku i kamene
-
na péči o ústní dutinu psa se musí se štěňátkem trénovat už odmalička – nejen, že je třeba řádně zkontrolovat skus, přecejen se čelisti stále hýbou, ale také sáhnout do tlamy štěňátku a později dospělému psovi (což když se nenatrénuje, může být docela průšvih)
-
není potřeba čistit každý den, ale min. 1x za 7 – 14 dní je dobré se tomu více pověnovat – zuby vyčistit – osobně doporučuji na kartáček dát KVALITNÍ fluoridovou zubní pastu s trochou kelpy; k vyčištění stačí použít nejjemnější kartáček od zn. Curaprox a nebo koupit náprstní silikonový zubní kartáček, který je určený přímo pro psy a také srpek.
-
ke tvorbě zubního plaku významně přispívají např. různé pochutinky pro psy – jejich určité složení ztenčuje zubní sklovinu, čímž se stává zub náchylnější, levná krmiva, piškoty, špatně zvolená zubní pasta, nestarání se o dutinu ústní (možno se objednat u dentální hygienistky Adély Trepákové, kterou doporučuji), genetika atd.
-
doporučuji zařadit do péče o dutinu ústní – chrup – i mořskou řasu kelpu/kelparen (řiďte se dávkováním!!!) a listovou zeleninu (nemáte – li chronicky nemocného psa), také mrkev na způsob al dente a pro psy PO PŘEZUBENÍ např. kávové nebo olivové dřevo.